KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK:

Zöld növényfalak telepítése tudna segíteni a városok zöldítésében?

A városokban sok esetben annyira „elfogy a hely”, hogy fában már nem lehet gondolkodni. Ezért kell elrugaszkodnunk a földtől és vertikális megoldásokat us keresnünk, vagy „feltenni” a zöldfelületet a tetőre. Egy zöldtető „nem csinál nyarat”, vagyis a hatása inkább csak közvetlenül az épületre és annak közvetlen környezetére van, de ha szisztematikusan, „nagy tételben” alkalmazzuk, akkor már városi léptékben is érezhető a hatása.

Egyes tereken a reprezentáció a cél, ahol egy épület homlokzata vagy maga az építmény látványa is hatalmas érték. Ilyen esetben, hogy az épület "érvényesüli tudjon", milyen tervezési megoldások ismertek jelenleg?

A „homlokzat kontra fa” kérdés egy állandó konfliktus, amiben szükség lesz kompromisszumokra. A lombhullató fák a vegetációs periódus után nagyobb rálátást biztosítanak a homlokzatra, de a fajok/fajták közül a korlátozott növekedésűeket választva nyáron is jobban tud érvényesülni a látvány anélkül, hogy a jótékony árnyékról teljesen le kellene mondanunk.

Mennyire felelnek meg a fenntarthatósági igényeknek a városi zöld kandelláberek?

A zöld kandelláberek nagyon sokszor segítenek abban a problémában, hogy ugyan van egy "értékelhető" lombozatuk, ugyanakkor a felszín alatti infrastruktúrával valő gyökérzeti konfliktus nem olyan súlyos, mint a fáknál, de a tartószerkezet telepítése (megalapozása) itt is jelenthet gondot. A megoldás a közműalagút lehetne, amikor a közművek bekerülnének egy közös alagútba - általában az út közepére (itt könnyen megközelíthető, javítható, bővíthető) - és az utca két oldala "felszabadulhatna" pl. fasor létesítéséhez. Ez azonban hazánkban még alig alkalmazott sajnos.

Az előadásban ajánlott link ide kattintva érhető el.