A hétköznapjaink során a legáltalánosabb kockázati közegek mellett (épületek ivó- és használati melegvíz-rendszere, nedves hűtőtornyok, medencék) szintén kapcsolatba kerülhetünk olyan egyéb lehetséges közegekkel, amelyek az előzőekhez kapcsolódva fertőzésforrások lehetnek (párakapuk, dísz- és szökőkutak, fogászati kezelőegység). Ahhoz, hogy nemcsak üzemeltetőként, tulajdonosként, hanem akár veszélyeztetettként is tudjuk azonosítani és felismerni azokat a tényezőket, amelyek elősegítik a baktériumok túlélését és növekedését környezetünkben, fontos, hogy a szervezetek ökológiájának alapjaival tisztában legyünk. Az előadás, amellett hogy kitér a Legionella fertőzési kockázatot jelentő közegek azonosítására, a hétköznapi ember számára kínál lehetőséget a Legionella fertőzés megelőzésére.